חברים

ארזי יעקב

שם משפחה קודם:         פינבוים

תאריך לידה:     12/5/1915

מקום לידה:       גרמניה

תאריך פטירה: 28/11/1998

מקום פטירה:    דן.

בן/בת זוג:         אטל

בנים:    הורה של יהודה, ישראל , אשר

 

ארזי יעקב ז"ל

יעקב נולד בגרמניה ב 1915, שם היה חבר בתנועת הנוער "בלאו וייס"- כחול לבן. בעודו נער היגר עם משפחתו לבלגיה.

עלה ארצה עם גרעין השומר הצעיר הבלגי ב 1935, ובמסגרתו שהה תקופת מה בקיבוץ מזרע. בקיץ 1936 הגיע לגבעת השומר שליד כפר סבא ואתם השלים את קיבוץ דן.

כרוב החברים עבד יעקב בפרדסי המושבה בכפר סבא. כבר באותם הימים התבלט מאד במעורבותו החברתית והפוליטית. מידי יום , בשעות אחר הצהרים נהנו החברים לצאת לרחוב הראשי של כפר סבא ולשאת שם נאומים פוליטיים נלהבים. לא פעם התלהט הויכוח עם קבוצות הרביזיוניסטים שבמקום.

כשעלו חברי דן להתיישבות עבד יעקב במספוא כאחראי על ההשקיה. באותם ימים הישקו בתעלות, ללא צנרת או ממטרות... בדן בנה יעקב את ביתו ומשפחתו עם אטל.

ערב מלחמת השחרור מוקשו דרכי הגישה לאורך הגבול הסורי. היה זה יעקב שהכין את המפות לשדות המוקשים, היה מורה דרכם של מניחי המוקשים ושל אלה שפרקו אותם לאחר המלחמה.

כאשר התבסס הקיבוץ ונבנו בו מבני קבע, קיבל יעקב על עצמו את טיפוח הנוי והתמסר בו שנים רבות. את ידיעותיו בחקלאות העשיר והרחיב בקורסים לבוטניקה ומים. במקביל כיהן כמזכיר הקיבוץ וכמזכיר סנף מפ"ם בצפת. חברי קיבוץ סאסא לא שוכחים לו את ימיו ביניהם כיועץ ומדריך, בימים הקשים שלאחר עלייתם על הקרקע.

יעקב היה המודד המוסמך של הקיבוץ. הוא הכין עשרות מפות מפורטות ומפות מתאר של הישוב. כאן בא לביטוי אופיו הקפדני ושאיפתו לשלמות. כשעלה על הפרק נושא השילומים מגרמניה, קיבל על עצמו את הטיפול והוא עשה זאת בדייקנות האופיינית לו.

נפילתו של הבן ישראל בקרב כראמה ב 1968 היוותה מכה קשה למשפחה, ממנה התקשו להתאושש. אך למרות הכאב המשיך יעקב לשאת בתפקידיו הרבים. יעקב הכניס את שיטת רישום העבודה המסודר לענפים וסייע בריכוז חומר לארכיון. ראויים לציון קשרים חובקי עולם שיצר בהתכתבות עם חברי קומונות בעולם. ידיעתו שפות רבות הפכה אותו למתרגם מבוקש שנענה לכל פונה. נזכור את יעקב המעורב בחיי הקיבוץ, הפעיל, הדייקן, איש המשפחה המסור והנאמן שפועלה מהווה דוגמה ומופת לרבים.

יהא זכרו ברוך.